Jolanta Zalega z Jastrzębia, sołtys wsi i zarazem radna gminyPoraj okazuje się znakomitą kucharką. Na tyle dobrą, że jest w stanie wygrać ogólnopolski konkurs.
Została ona laureatką konkursu zorganizowanego przez dwutygodnik „Przyjaciółka”. Pani sołtys oczarowała jurorów ptysiami z farszem z łososia i pieczarek.
– Ptysie pani Joli były zdecydowanym faworytem naszych kucharzy, a kumok z łososiem był przepyszny – mówi Milena Niedziela – współorganizator konkursu „Przyjaciółki”.
W nagrodę, wraz z zaproszonymi przez siebie gośćmi, wzięła udział w warsztatach kulinarnych, które odbyły się w Restauracji Astoria w Częstochowie, pod okiem mistrzów patelni.
Razem z nią kucharzyły zaproszone przez nią panie, m.in. sekretarz gminy Poraj Maria Magdalena Gurbała oraz sołtys Poraja Barbara Caban.
Potrawy w Astorii przygotowywane były pod okiem znanych i wybitnych kucharzy. Wskazówek udzielali: Andrzej Polan – szef kuchni w czterogwiazdkowym Polonia Palace Hotel w Warszawie, Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz programu „Jakubiak w sezonie” w telewizji kuchnia.tv oraz Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny. Wszyscy są znani z programów telewizyjnych o gotowaniu.
Krzysztof Suliga
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?