Kuchnia po radomsku: naszą parzybrodą zachwycał się sam Karol Okrasa! [przepisy]

Iza Gajewska-KopczyńskaZaktualizowano 
Znany kucharz często inspiruje się kuchnią radomską. muzeum-radom.pl
Z Justyną Górska- Streicher, etnografem z Muzeum Wsi Radomskiej rozmawiamy o radomskiej kuchni, która była zdrowa, postna i niezwykle kreatywna, i podajemy przepisy na tradycyjne dania z regionu radomskiego.

Czym charakteryzuje się kuchnia z regionu radomskiego? - To kuchnia rolnicza, biedna, uzupełniona zbieractwem darów, które dawała puszcza radomska. Pełno w niej naparów z ziół, jagód, grzybów, borówek. Trzeba przyznać, że kwitło także kłusownictwo, polowano szczególnie na dzikie ptactwo, bo zastawienie takich sideł było najłatwiejsze - opowiada Justyna Górska- Streicher, etnograf z Muzeum Wsi Radomskiej.

**

Przyślij swój autorski przepis i wygraj telefon! [konkurs NaM]

**

W kulturze ludowej przez jedną trzecią roku trwały posty, także stąd mało mięsa w diecie. - Dzisiaj tradycyjna kuchnia kojarzy się z tłustymi skwarkami, a w rzeczywistości były to omasty z olejów tłoczonych na zimno. Olejarnia była praktycznie w każdej wsi - mówi nasza rozmówczyni. - Jadano także mało nabiału i jajek.

Co w takim razie gotowały gospodynie?

- Na stole królowały zupy zarzucane, na przykład kapustą czy kaszą, żeby je zagęścić. Gospodynie dosmaczały też potrawy, dodając grzyby czy owoce. Ale te owocowe zupy wcale nie były słodkie, zupy z suszu, "pomuły", zabielano śmietaną. Jadano też dużo roślin strączkowych, które były syte i proste w uprawie.

W kuchni z regionu radomskiego tradycyjnie nie brakowało ziemniaków. Ich popularność do tej pory jest podkreślana, na przykład poprzez doroczny Festiwal Ziemniaka w skansenie, i konkurs na „Potrawę regionalną z ziemniaków”. W jury zasiadał kulinarny autorytet - Karol Okrasa, który często odwiedza nasz region.

Decyzją Komisji przyznano więcej nagród niż przewidziano w regulaminie a ku zaskoczeniu organizatorów, z inicjatywy znanego kucharza zdobywczynie I nagrody, panie ze Stowarzyszenia „Nasza Wieś Józefów” z gminy Kowala, wezmą udział w programie telewizyjnym „Okrasa łamie przepisy”, na którym zaprezentują swoją konkursową potrawę „Pazibrodę”.

- To właśnie typowa kuchnia radomska: kapusta z ziemniakami, a w bogatszej wersji - także suto okraszona skwarkami. Takie potrawy zachwycają, bo są proste, smaczne i sycące - tłumaczy Justyna Górska- Streicher, etnograf z Muzeum Wsi Radomskiej. - Co ciekawe, kuchnia radomska jest zdrowa - mało mięsa, nie było ciężka, kaloryczna, jedzono dużo kasz.

A co z warzywami i owocami, czemu nie ma ich w przepisach? - Bo te jadało się na surowo, nie jako składniki dań. Po prostu zrywało się jabłka, ulęgałki. Owoce suszono, ze względu na możliwość dłuższego przechowywania, a potem gotowano wspomniane zupy - mówi etnograf. - Nie było surówek do obiadu, ale gospodynie sięgały po to, co miały w ogrodzie i na miedzy, robiły salatę z tego, co teraz często nazywamy chwastami: z lebiody, z młodej pokrzywy, ze szczawiu. Były kreatywne.

**Restauracje serwujące m. in. kuchnię regionalną znajdziecie na

www.pizzaportal.pl

.**

Sprawdźcie przepisy na tradycyjne dania z kuchni radomskiej na kolejnej stronie

Przepisy na tradycyjne potrawy Radomskiego, zebrała Justyna Górska - Streicher

Żur z białą kapustą, wieś Stanisławice
Przygotowanie zakwasu- odrobinę mąki żytniej zalewamy zimną wodą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na trzy dni do zakwaszenia. Główkę kapusty siekamy i gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Po ugotowaniu i częściowym odparowaniu wody dolewamy uprzednio przygotowany zakwas. Całość potrawy zabielamy mlekiem.

Buraczaki, placki buraczane, wieś Kępa Solecka

Ugotowane buraki cukrowe przecieramy, dodajemy odrobinę drożdży, zagęszczamy mąką pszenną, smażymy na oleju lub jeśli ciasto jest gęstsze pieczemy.

Sójki, Puszcza Kozienicka

Ciasto. Istnieją dwa rodzaje ciasta, z którego wypieka się sójki. Do szybkiego przyrządzania stosuje się ciasto pierogowe (wymieszana mąka żytnia z wodą i jednym jajkiem). Drugi rodzaj ciasta to ciasto chlebowe. Z zasady, ze względu na pracochłonność jego wykonania przyrządzano je tylko wtedy, gdy pozostawało z uprzednio upieczonego chleba. Najprostsze ciasto chlebowe przyrządza się na zakwasie (odrobina mąki żytniej wymieszana z wodą i drożdżami, która musi stać pół dnia). Do zakwasu dokłada się mąki i dolewa wodę, tworząc w ten sposób rozczyn, który pozostawia się w cieple przez całą noc. Do tak przygotowanego ciasta dodaje się zsiadłe mleko i ugotowany, przetarty ziemniak.
Nadzienie. Sójki można nadziewać na kilka sposobów: ugotowanymi burakami cukrowymi wymieszanymi z ugotowaną kaszą jaglaną, gotowaną, kiszoną kapustą wymieszaną ze smażoną na oleju cebulą lub kapustą wymieszaną pół na pół z grzybami. W okolicach Solca takie pierogi nadziewano kaszą gryczaną z cebulą i słoniną.
Ciasto rozdzielamy na porcje, nadziewamy i kleimy pierogi wielkości dłoni. Całość pieczemy.

Zupa z suszu, okolice Szydłowca
Susz ze śliwek, jabłek lub gruszek zalewamy letnią wodą. Po kilku godzinach gotujemy w tej samej, osłodzonej do smaku wodzie. Przecieramy przez sito. Krem studzimy, zaprawiamy mąką ziemniaczaną, powtórnie gotujemy doprawiając cynamonem, podajemy z kluskami.

Rwoki, okolice Solca
Zagniatamy ciasto z mąki pszennej pytlowanej lub pszennej wymieszanej z żytnią, z jajek i wody. Rwiemy ręką na kawałki i wrzucamy na wrzątek. Ugotowane hartujemy zimną wodą i krasimy cebulą duszoną na oleju rzepakowym lub lnianym.

Pierogi z siemieniem konopnym, okolice Solca

Ziarno siemienia konopnego utłuc, gotować około pół godziny, po odparowaniu wody otrzymamy masę podobną do twarogu, którą doprawiamy solą. Farszem nadziewamy pierogi, najlepsze są okraszone olejem konopnym.

Grzyby, Puszcza Kozienicka
Ususzone na kolcach tarniny kapelusze grzybów moczymy i gotujemy. Ugotowane obtaczamy w bułce tartej lub mące i smażymy na oleju rzepakowym.

Żródło: www.muzeum-radom.pl

Wideo

polecane: FLESZ: Uber vs. taxi - kulisy sporu

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3