Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sanepid w Radomiu ostrzega: gdy jest gorąco, łatwo o zatrucie!

Agnieszka Witczak-Armacińska
Od dwóch lat w Radomiu i powiecie nie było zbiorowych zatruć pokarmowych, ognisk salmonelli, mimo to sanepid apeluje o rozwagę podczas sięgania po żywność i zachowanie wzmożonej higieny

Jajka, jogurty, mleko, śmietana i sery, to produkty, które bez względu na pogodę powinny być przechowywane w ladach chłodniczych. Podobnie ciasta z kremem, gotowe desery, sałatki i mięso. W większości przypadków tak właśnie się dzieje.

Intensywne kontrole

- Kontrolujemy zgodnie z harmonogramem między innymi sklepy, zakłady żywienia zbiorowego, punkty z lodami. Obecnie w związku ze zbliżającymi się Światowymi Dniami Młodzieży wzmożony nacisk kładziemy właśnie na punkty żywienia zbiorowego. Wszystko w trosce o absolutne bezpieczeństwo pielgrzymów, którzy w dniach 20-31 lipca gościć będą na naszym terenie - mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik prasowy radomskiego Sanepidu.

Większość producentów żywności i jej sprzedawców wie, że gdy jest ciepło towary „wzmożonej ostrożności” w mig tracą świeżość i najłatwiej się nimi zatruć.

Mięso weź pod lupę

- Szczególną uwagę zwracamy na mięso. Zanim po nie sięgniemy przyjrzyjmy się w jakich warunkach jest sprzedawane. Sprzedawcy mają obowiązek przechowywać mięso i wędliny w ladach chłodniczych, bo dyktują to przepisy - mówi rzeczniczka radomskiego sanepidu.

Jeśli właściciel nie stosuje się do przepisów to grozi mu mandat w wysokości do 500 złotych.

Na weselu z rozwagą

Lato, to także sezon wesel. Na stołach pojawiają się: ciasta z kremem, sałatki skąpane w majonezie, krokiety, flaki i tatar. To potrawy szczególnego ryzyka. W nich czaić mogą się bakterie salmonelli.

W większości restauracji przestrzegane są podstawowe zasady i na przykład tatar, przyrządzany jest tuż przed podaniem a kelnerzy przestrzegają czasu przez który może on znajdować się na stole.

Największą liczbę zatruć radomski sanepid odnotowuje w okresie, od maja do września. Na częstsze występowanie zatruć pokarmowych w tym okresie wpływ ma wyższa temperatura, która sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii, skracając okres przydatności potraw do spożycia. Szczególnie niebezpieczne są te przygotowywane na bazie surowych jaj, mięsa, zwłaszcza drobiowego oraz przetworów mlecznych.

Zjedzenie nieświeżej żywności grozić może poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Bez zbiorowych zatruć

- Przez dwa lata w Radomiu i powiecie radomskim nie było ognisk zbiorowych zatruć. Zdarzały się przypadki zatruć pokarmowych bakteryjnych i wirusowych (np. jelitówki, salmonella, rotawirusy) - mówi Małgorzata Gregorczyk.

Od stycznia do 30 czerwca tego roku radomski sanepid odnotował 1286 zakażeń jelitowych, pokarmowych bakteryjnych i wirusowych. W samym Radomiu było ich 789 z czego - 15 pokarmowych - salmonelli. W powiecie radomskim wspomnianych zakażeń było 487 w tym 8 pokarmowych - salmonelli.

- Analizując lata 2014, 2015 i rok 2016 dostrzegam spadek tych nieprzyjemnych sytuacji. To świadczy o tym, że mamy większą świadomość, zwracamy uwagę na to co jemy, dbamy o odpowiednie przygotowanie żywności, kupujemy ją w sprawdzonych miejscach i zachowujemy wzmożoną higienę - mówi Małgorzata Gregorczyk.

Najbardziej narażone na zatrucia są dzieci do dwóch lat, które dopiero nabywają odporność i osoby powyżej 65- roku życia, którym ona z wiekiem się obniża.

By uniknąć poważnych zatruć warto myć dokładnie ręce mydłem, nie kupować jedzenia: lodów, ciastek kremowych, mięsa z nieznanego źródła.

Zwracajmy uwagę na warunki, w których żywność jest przechowywana i datę przydatności do spożycia.

Jeśli coś wzbudza nasz niepokój, jedzenie źle wygląda, nieprzyjemnie pachnie, jest przetrzymywane w nasłonecznieniu, dostęp do niego mają owady, zrezygnujmy z zakupu i konsumpcji.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto