Ogórki małosolne Ogórki małosolne

Ogórki małosolne (© Karolina Misztal)

Masz zdjęcie do tego tematu?

Wyślij

Trzy, cztery dni stania w słoju i możesz się cieszyć pysznymi, domowymi, ogórkami małosolnymi do obiadku (do kanapek i sałatek też są idealne). Zrobić je jest dziecinnie prosto. Podaję przepis mojej babci, sprawdzony.

Składniki:
2 kilogramy ogórków (małe, gruntowe)
3 gałązki kopru
6 ząbków czosnku
sól, cukier, woda.


Przygotowanie:
Ogórki umyć i wsadzić do dużego, czystego słoja. Do ogórków dołożyć koper, ząbki czosnku (przekrojone na pół). Zalać wszystko letnią wodą z solą i cukrem (na litr wody jedna łyżka stołowa soli i jedna łyżka cukru).

Odstawić słój z ogórkami na trzy do czterech dni. Gdy woda zacznie się robić mętna to oznaka tego, że ogórki są gotowe do jedzenia.

Wiadomości

Komentarze (8)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

chrzan (gość)

chrzan , marchew , lisc porzeczki lub wisni ,,, bez cukru reszta to samo mozna dac tez zielone oliwki , papryke ostra przekrojona pozbawiona pestek , mozna dac brzoskwinie lub truskawki.
1,5 litra 1 lyzka soli..

na poważnie (gość)

Ogórki "małosolne" to ogórki krótko kiszone, soli trzeba dawać po łyzce stołowej na litr wody. A z tym cukrem to jakiś wynalazek? Patent babuni?