Zbieranie grzybów cieszy się w Polsce dużą popularnością. Sezon grzybowy trwa u nas od sierpnia do października. Zebrane grzyby można wykorzystać na wiele sposobów: ususzyć, zamarynować, zdusić lub... zrobić z nich sos.
Sos z świeżych grzybów jest prosty w wykonaniu. Bardzo dobrze smakuje w połączeniu z różnymi mięsami, zarówno ciemnymi, jak i białymi. Nie polecany jest jednak do ryb.
Jak zrobić pyszny sos ze świeżych grzybów do mięsa?
Sos ze świeżych grzybów – przepis
Składniki:
- 0,4 kg świeżych grzybów (do wyboru: borowiki, podgrzybki lub kurki)
- 1 szklanka wody
- 2 średnie cebule
- 3 łyżki masła
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki śmietany 12%
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na początku grzyby należy oczyścić, opłukać, a potem osuszyć. Następnie kroimy je na średniej grubości plasterki, ale staramy się nie oddzielać kapeluszy od nóżek. Cebulę możemy pokroić w drobną kosteczkę, bądź, dla lepszej konsystencji sosu, zetrzeć ją na tarce. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Należy ją zeszklić na maśle. Jak będzie gotowa to dorzucamy do niej grzyby i podsmażamy przed 8-10 min, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Dla lepszego smaku sosu, dolewamy trochę wody (ale nie od razu całą szklankę!). Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze przez ok 12-15 min pod przykryciem, do miękkości grzybów. Pod koniec zabielamy sos grzybowy śmietaną. Posypujemy wszystko natką pietruszki i gotowe.
Sos z świeżych grzybów - przepis wideo
Sprawdźcie też:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?