Jeszcze niedawno hamburgery kojarzyły się nam tylko z przyuliczymi budkami, w których serwowane były razem z zapiekankami, frytkami czy hot-dogami. Teraz jest coraz więcej restauracji w Radomiu, które specjalizują się w najróżniejszej maści burgerach. Są tradycyjne, rybne, a nawet wegetariańskie. Oczywiście smak to rzecz gustu, ale klienci radomskich burgerowni chętnie dzielą się opiniami na ich temat w internecie.
Historia hamburgera
Historia hamburgera sięga 1904 roku, kiedy to garncarz Fletcher Davis prowadzący bar w Teksasie i gotujący podczas wystaw garncarskich, zaproponował swoim gościom danie składające się z kotleta mielonego na grzance, z sałatą, musztardą i majonezem. Sama nazwa hamburger wywodzi się od befsztyka z siekanej wołowiny nazwanego hamburger steak wprowadzonego do kuchni amerykańskiej przez niemieckich imigrantów z Hamburga.
Jednym z najstarszych lokali na świecie serwujących hamburgery jest restauracja Louis Lunch w New Haven, w stanie Connecticut w USA.
Obecnie hamburger jest najpopularniejszym fast foodem na świecie.
Podstawą hamburgera było mięso wołowe, ale przez ponad wiek królowania na światowych stołach, burgery przeszyły ewolucję i dziś możemy rozkoszować się także burgerami z kurczakiem, rybami a nawet wegańskimi. Wiele lokali i restauracji w Radomiu serwuje to tradycyjne amerykańskie danie. Podczas spaceru po mieście warto je skosztować.
W naszej galerii prezentujemy listę wybieranych przez Was lokali w Radomiu serwujących burgery. Prezentujemy tylko radomskie lokale z największą liczbą opinii.
Sałatka ze świeżego szpinaku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?