MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w...
fot. 6437364/pixabay.com

Czym zastąpić mięso? Polecamy najlepsze roślinne zamienniki mięsa. Są bogate w białko i żelazo, a przy tym smaczne

Shiitake

Grzyb o nazwie twardnik japoński jest dostępny zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Charakteryzuje się wyjątkowo „mięsnym” aromatem i zawiera nieco białka. Shiitake może „udawać” mięso np. w gulaszach, a także aromatyzować dania bezmięsne – często wystarczy jeden suszony grzybek dodany do bulionu.

W 100 g shiitake:
białko: 2,2 g
żelazo: 0,4 mg
kalorie: 33 kcal

Zobacz również

Ogólnopolski sukces plastyczny mieszkanek Malborka. Zdobyły indeksy

NOWE
Ogólnopolski sukces plastyczny mieszkanek Malborka. Zdobyły indeksy

Służby gotowe do sezonu letniego. Czy w 2024 roku będzie bezpieczniej?

NOWE
Służby gotowe do sezonu letniego. Czy w 2024 roku będzie bezpieczniej?

Polecamy

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Nowość w WhatsApp już dostępna. Co się zmieniło?

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nie uwierzysz, ile czasu trwa najdłuższy lot świata. Nie każdy by wytrzymał

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca

Nowacka zapewnia: nową podstawę poznamy do końca miesiąca