Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Zupy i Dni Otwarte w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Można było skosztować mnóstwo potraw. Zobacz zdjęcia

Patryk Samborski
Patryk Samborski
To była już trzynasta edycja Festiwalu Zupy w radomskim "Gastronomiku". Szkołę w piątek odwiedziły setki osób. W tym roku ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy w wykonaniu szefów kuchni radomskich restauracji.
To była już trzynasta edycja Festiwalu Zupy w radomskim "Gastronomiku". Szkołę w piątek odwiedziły setki osób. W tym roku ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy w wykonaniu szefów kuchni radomskich restauracji. Patryk Samborski
Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zaprosił w piątek, 31 marca na doroczny Festiwal Zupy. Już po raz trzynasty w "Gastronomiku" można było wyczuć wspaniałe zapachy, skosztować potraw wykonanych przez uczniów, a także obejrzeć pokazy kulinarne w wykonaniu szefów kuchni. Wydarzenie połączone zostało z Dniem Otwartym i przyciągnęło setki osób.

Kulinarna uczta podczas Festiwalu Zupy w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu

Festiwal Zupy jest tradycyjnym już wydarzeniem organizowanym co rok przez Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, jednak tym razem jego formuła została nieco zmieniona. Nie odbył się tradycyjny konkurs na najlepszą potrawę, a odbyła się degustacja dla wszystkich przybyłych.

Tegoroczny Festiwal Zupy odbywał się w nieco innej formule. Zabrakło tym razem konkursu kulinarnego dla uczniów. Zamiast tego zaproponowaliśmy degustację kilku zup dla wszystkich, którzy przyszli tego dnia do naszej szkoły. Nie lada gratką jest też prezentacja w wykonaniu szefów kuchni radomskich restauracji, którzy przygotowują dla gości specjalne potrawy

- powiedział nam Radosław Starczewski, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu.

Kucharze, którzy się prezentują to nasi absolwenci. Mowa tu o restauracjach La Specia, Teatralna i Mela Rosa, chociaż w tym ostatnim przypadku pokaz dała nasza uczennica, która odbywała tam praktyki. Została tam tak dobrze wyszkolona przez kucharzy, że podjęli oni decyzję, że to właśnie ona zaprezentuje Mela Rosę

- mówiła Małgorzata Miedzińska, kierownik praktycznej nauki zawodu w "Gastronomiku".

A co można było spróbować podczas tegorocznego Festiwalu Zupy? Wybór był bardzo duży i mowa tu nie tylko o zupach. Uczniowie, pod czujnym okiem nauczycieli przygotowali między innymi: barszcz ukraiński, zupę neapolitańską, zupę rywalkę, a przed wejściem nie mogło zabraknąć tradycyjnej grochówki. Skosztować można też było makaronów, w tym bardzo smacznej carbonary, zielonego makaronu ze szpinakiem, czy też bardzo ciekawego makaronu na bazie kakao.

Jest to co prawda festiwal zupy, ale wokół dzieją się najróżniejsze rzeczy. U mnie w pracowni działa pierwsza klasa o profilu technik żywienia usług gastronomicznych. Dzieci przygotowują makarony i pokazują to, co realizują w trakcie nauki i myślę, że fantastycznie im to wychodzi. Na pewno dużym zaskoczeniem jest makaron z kakao z sosem na bazie śmietanki, masła orzechowego i z dodatkiem orzeszków pistacjowych oraz skórki cytryny. Takie trochę niespotykane połączenie, które może stanowić wyśmienity deser. Oprócz tego skosztować można carbonary, zielonego makaronu ze szpinakiem, czerwonego z buraczkami. Pokazujemy naszym gościom, co można wyczarować i jak świetnie można się bawić gotowaniem

- mówiła Halina Kutkowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Zobacz zdjęcia z tegorocznego Festiwalu Zupy w radomskim "Gastronomiku. Pozostała część artykułu pod galerią.

To była już trzynasta edycja Festiwalu Zupy w radomskim "Gastronomiku". Szkołę w piątek odwiedziły setki osób. W tym roku ogromnym zainteresowaniem cieszyły się pokazy w wykonaniu szefów kuchni radomskich restauracji.

Festiwal Zupy i Dni Otwarte w Zespole Szkół Spożywczych i Ho...

Festiwal Zupy świetną okazją do promocji radomskiego "Gastronomika"

W tym samym czasie, oprócz Festiwalu Zupy, w "Gastronomiku" trwał także Dzień Otwarty. Uczniowie klas ósmych, którzy odwiedzili w piątek mury szkoły, mogli na miejscu zobaczyć, jakie kierunki oferuje Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich. Wszyscy, którzy odwiedzili szkołę, zwiedzali stoiska, oglądali szkołę, rozmawiali z uczniami, nauczycielami. Towarzyszyły temu konkursy, a także prezentacje. Adepci piekarstwa pokazywali choćby, jak zrobić chałkę, czy bułki. Cukiernicy dekorowali torty. Atrakcji było na tyle dużo, że część uczniów "Gastronomika" trzeba było zaangażować jako przewodników! O tym, jak ważna jest promocja szkoły mówili nauczyciele.

Festiwal Zupy jest dla nas bardzo ważnym wydarzeniem. Warto pamiętać, że mamy niestety niż demograficzny, a bardzo chcemy jak największą liczbę uczniów w naszej szkole. Dzień taki jak ten był fantastyczną okazją do tego, by ósmoklasiści zobaczyli, na czym polega nauka w naszej szkole, jaki zawód można tu zdobyć. Oczywiście mogli też poznać tajniki kulinarne prezentowane między innymi przez naszych absolwentów

- mówił Jarosław Wojciechowski, zastępca kierownika praktycznej nauki zawodu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto