Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finalista programu MasterChef Tomasz Skobel otworzy w Radomiu swoją autorską restaurację

Janusz Petz
Janusz Petz
Tomasz Skobel doszedł do ścisłego finału programu MasterChef, a teraz przygotowuje się do otwarcia autorskiej restauracji w Radomiu.
Tomasz Skobel doszedł do ścisłego finału programu MasterChef, a teraz przygotowuje się do otwarcia autorskiej restauracji w Radomiu. TVN
Radomianin Tomasz Skobel, zdobywca piątego miejsca w popularnym programie MasterChef otworzy w Radomiu swoją autorską restaurację. Będzie to nowoczesna kuchnia polska wraz z dodatkowymi ciekawymi propozycjami kulinarnymi. Uczestnikami całego projektu będą współwłaściciele restauracji Pa Tha Thai, którzy rozpoczęli w Polsce budowę sieci restauracji tajskich.

Lokal pod oryginalną nazwą Plantacja Bistro & Deli będzie połączeniem restauracji (bistro) z delikatesami rzemieślniczymi oraz winami. W Bistro będą serwowane dania z dwóch kart menu - wegetariańskiej i mięsnej. Karta oparta ma być na daniach nowoczesnej kuchni polskiej. Karty będą krótkie i mocno nastawione na sezonowość oraz jakość produktów od lokalnych dostawców.

Produkty rzemieślnicze to produkty, które restauracja będzie w stanie sama zrobić na miejscu. Mają to być kiszone i marynowane warzywa takie jak rzodkiewki, buraki, pomidory, jabłka; hummusy; pasztety - wegańskie i tradycyjne, a w lato lody rzemieślnicze o niestandardowych smakach. Oferta będzie uzupełniona dużą selekcją najwyższej jakości win - z polskich najlepszych winnic, ale wszystkich światowych najlepszych marek. - Mamy w Polsce już winnice, które produkują fantastyczne wino, trzeba ich tylko poszukać – mówi finalista programu MasterChef.

Póki co Tomasz Skobel udziela się w mediach społecznościowych, gdzie we własnych prezentacjach kulinarnych radzi jak przyrządzić mistrzowskie danie. Jego filmiki cieszą się bardzo dużym wzięciem internautów poszukujących wyjątkowych przepisów kulinarnych.

Jesiotr do poprawki

Tomasz Skobel wziął udział w ostatniej edycji najpopularniejszego polskiego programu kulinarnego MasterChef w telewizji TVN, który jest jednocześnie najbardziej prestiżowym konkursem dla kucharzy amatorów. Zwycięzców trudno zresztą traktować jako amatorów, bo wyczerpujące konkurencje pod okiem mistrzów kuchni, ale też staże i praktyki zapewniane przez najlepsze restauracje w ramach konkursowych nagród czynią uczestników prawdziwymi profesjonalistami.

Program, który cieszy się ogromną oglądalnością w Polsce przygotowywany był przed kilkoma miesiącami. Jednak zgodnie z podpisywanymi umowami jurorzy, uczestnicy oraz członkowie ekipy telewizyjnej byli zobowiązani do zachowania tajemnicy na temat programu do czasu jego emisji w telewizji. Wyemitowany niedawno 12 odcinek cyklu okazał się pechowy dla Tomasza Skobla, bo opadł z dalszej rywalizacji.

Tematem konkurencji była nowoczesna kuchnia polska. Zawodnicy musieli przygotować dwa dania: przystawkę i danie główne lub danie główne i deser. Wszystko w czterech egzemplarzach, czyli razem osiem talerzy. Tomasz Skobel postawił na polędwicę z dorsza w maślance z oliwą koperkową i z kawiorem z jesiotra i łososia, a na danie główne zaproponował filet z jesiotra z zasmażaną kapusta, kurkami i z mlekiem grzybowym. Niestety z jesiotrem nie do końca wyszło. - Ryba była trochę niedogotowana. Ale Wojciech Modest Amaro stwierdził, żeby się nie przejmować i przygotować jeszcze raz za kilka dni jesiotra. Drugim razem już wszystko było w porządku, na tyle danie przypadło do gusty Wojciechowi Amaro, że zaprosił mnie na staż do swojej restauracji w Zakopanem – mówi Tomasz Skobel.

Mistrzowie gotowania

Do obecnej edycji programu MasterChef zgłosiło się około 3 tysiące uczestników, 700 z nich przystąpiło do castingu. Ostatecznie do udziału w programie zaproszono 15 osób. Tomasz Skobel dostał się do finałowej piątki, ale na tym etapie odpadł.

Mistrz amatorskiego gotowania to emerytowany żołnierz. Mieszka w Radomiu. Przez 20 lat służył w jednostce wojskowej w Grójcu, gdzie doszedł do stanowiska starszego sierżanta.

Tomasz Skobel obecnie działa w branży gastronomicznej, dużo czasu poświęca na realizowanie swoich pasji. Pływa (również w „piance” na otwartych akwenach w różnych porach roku), „morsuje”, jest zapalonym biegaczem, gitarzystą. W swojej prywatnej kuchni całkowicie rządzi, nie dopuszczając nikogo innego do gotowania. - To moje królestwo – mówi.

Życzenia na Boże Narodzenie 2020. Piękne, śmieszne, krótkie, świąteczne SMS. Wierszyki na Boże Narodzenie. Życzenia na messengera

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto