MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami. To danie jest pyszne i robi się samo. Wypróbuj przepis na pożywną kolację lub śniadanie z jajek

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Wideo
od 7 lat
Kolacja czy śniadanie z jajek nie muszą być nudne. Jeśli znudziła ci się jajecznica, wypróbuj przepis na wyśmienite jajka z pieczoną fetą i pomidorkami. To danie trochę przypomina szakszukę, bo najpierw robimy pyszny sos, a na koniec wbijamy do niego jajka. Nie trzeba ich smażyć, wystarczy włożyć naczynie do piekarnika i śniadanie z jajkami robi się samo.

W skrócie:

Szukasz pomysłu na kolację lub śniadanie z jajek? Zrób pyszne, proste i bardzo pożywne jajka zapiekane z fetą i pomidorkami. To danie zachwyca smakiem i wyglądem, a jest banalnie proste do przygotowania. Najpierw wkładamy do piekarnika pomidorki, paprykę i ser feta, które pieką się razem i tworzą pyszny, kremowy sos. Być może pamiętasz viralowy przepis z tik toka na makaron z pieczoną fetą i pomidorkami. Nasz sos do jajek robi się bardzo podobnie. Zamiast makaronu, na końcu dodajemy po prostu jajka i mamy wyborne, pożywne śniadanie. Idealne na leniwy poranek z rodziną. W naszej galerii zdjęć zobaczysz, jak krok po kroku przygotować pyszne śniadanie z jajek.

Karolina Głogowska

Jajka pieczone z fetą i pomidorkami – pomysł na śniadanie z jajek

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 2-4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 4 jaja,

  • 150 g fety,

  • kilkanaście pomidorków koktajlowych,

  • pół żółtej papryki,

  • oregano,

  • natka pietruszki,

  • sól, pieprz,

  • oliwa.

Jak zrobić jajka pieczone z fetą i pomidorkami?

  1. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni.

  2. Pomidorki przekroiłam na połówki, paprykę pokroiłam na małe kawałki i umieściłam w naczyniu do zapiekania.

  3. Na warzywach położyłam ser feta, posypałam przyprawami, polałam oliwą i wstawiłam na 15 minut do piekarnika.

  4. Wyjęłam warzywa z serem i wymieszałam na gęsty sos. Ser powinien się rozpaść i być kremowy.

  5. Łyżką zrobiłam cztery wgłębienia w sosie i wbiłam w nie jajka. Wstawiłam formę do piekarnika na 10 minut. Co jakiś czas sprawdzałam, czy jajka się ścięły.

  6. Upieczone jajka wyjęłam z piekarnika, posoliłam doprawiłam pieprzem i posypałam natką pietruszki. Podawałam gorące.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jajka pieczone z fetą i pomidorkami. To danie jest pyszne i robi się samo. Wypróbuj przepis na pożywną kolację lub śniadanie z jajek - Strona Kuchni

Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto