Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak łączyć potrawy z winem? Radomska restauracja PaTaThai zaprasza na kolację z sommelierem

Janusz Petz
Janusz Petz
Radomska restauracja Pa Ta Thai organizuje cykl spotkań z sommelierem. Będą to wyjątkowe spotkania, podczas których goście będą mieli okazję zgłębić wiedzę o alkoholach, a w szczególności o winie. Dowiedzą się więcej o sztuce łączenia z potrawami i jak również sposobach na podkreślenie smaku dań za pomocą wina. 

Więcej ciekawych i ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej ECHODNIA.EU/RADOMSKIE

Kolacje prowadzone są przez profesjonalnego sommeliera Mateusza Smolagę. To najwyższej klasy profesjonalista, który przez wiele lat szkolił się i zgłębiał wiedzę o alkoholach, w szczególności o winie. Odwiedził wiele winnic na całym świecie między innymi we Włoszech, Hiszpanii, Francji, Chile czy Polsce. Przez 5 lat współpracował z pięciogwiazdkowym hotelem Bellotto w Warszawie. Podczas tego okresu uczestniczył i współtworzył duże wydarzenia artystyczne i kulinarne dla wielu firm i instytucji. Jednym z najbardziej wymagających było poprowadzenie szkolenia sommelierskiego dla marki Amica dla 150 osób. Tworzył też menu foodpairing na festiwal win portugalskich w Polsce.  Kolację ma formę konwersatorium. Wydarzenie jest dla każdego, dla tych którzy zaczynają przygodę z winami, jak również dla osób z większą wiedzą. Mateusz Smolaga dopasuje przekazywane treści do oczekiwań gości. Najbliższa kolacja odbędzie się w czwartek, 2 września o godzinie 19.30 w restauracji PaTaThai przy ulicy Żeromskiego 42.

Podczas kolacji zostaną zaserwowane cztery potrawy z czterema, różnymi winami. Kolacja będzie składać się z przystawki Kaew Nueng (to gotowane na parze pierożki wonton z wieprzowiną), zupy Tom Yum (ostro-kwaśna zupa z galangalem, trawą cytrynową, liśćmi kaffiru, tajskim chili, pomidorkami cherry, kolendrą i grzybami Hed Fang).

Danie głównego to Phad Thai - smażony makaron ryżowy w autorskim sosie z owoców tamaryndowca ze słodyczą cukru palmowego, uzupełniony tofu, kiełkami fasoli mung, jajkiem i czerwoną cebulą. Serwowany z limonką, płatkami suszonego chili, szczypiorem i orzechami ziemnymi. Będzie też deser Khaoniew Mamuang - najpopularniejszy na świecie tajski deser. To kleisty ryż polany słodkim sosem kokosowym, podawany z soczystym, żółtym mango. Cena kolacji z wliczonym tastingiem 4 win: 110 złotych. 

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto