Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarna gra miejska Radomskie smaki. Uczestnicy mogli poznać tradycyjne, regionalne potrawy. Zobacz zdjęcia

Aleksandra Szymańska
Aleksandra Szymańska
Jedno ze stanowisk przygotowanych w ramach kulinarnej gry miejskiej pod nazwą "Radomskie smaki".
Jedno ze stanowisk przygotowanych w ramach kulinarnej gry miejskiej pod nazwą "Radomskie smaki". Łukasz Wójcik/UM Radom
W sobotę, 8 października na terenie Radomia odbywała się kulinarna gra miejska pod nazwą "Radomskie Smaki". Uczestnicy akcji mieli możliwość spróbowania tradycyjnych potraw, mających swoje korzenie w regionie radomskim.

Kulinarna gra miejska "Radomskie smaki"

W trakcie przygotowanej gry uczestnicy mieli niepowtarzalną okazję zapoznania się ze smakami Ziemi Radomskiej. Dodatkowo można było się nieco dowiedzieć o kultowych miejscach na szeroko pojętej gastronomicznej i historycznej mapie całego Radomia.

Na samym początku każdy uczestników odbierał w Kamienicy Deskurów swój pakiet startowy potrzebny do dalszej gry i zabawy. Oprócz tego uczestnicy przy użyciu telefonów komórkowych musieli wykonywać dziesięć przygotowanych zadań, których tematem były tytułowe radomskie kulinaria, a także odszukiwać specjalnie przygotowane miejsca, na przykład: Rajszula, cukiernia Wojciecha Rembikowskiego, koszerna restauracja Abrama Mentlika, "największa" i najstarsza brama w mieście, miejsce najlepszych dancingów w PRL-u, czy lokal, w którym zachwycano się zrazami zawijanymi z kaszą gryczaną.

W konkurencji brało udział kilkanaście drużyn, czyli ponad 100 uczestników.

Na trasie z możliwością degustacji pojawiły się najciekawsze dania charakterystyczne dla regionu radomskiego. Wśród nich znalazły się, między innymi: porka - ziemniaki rozgotowane razem z mąką, radomianka - charakterystyczne ciasto przełożone wewnątrz kremem, często podawane z konfiturą, a także parzybroda, rembiki, gryzka oraz rurki z kremem.

Tego dnia swoją działalność wznowiła kultowa Restauracja u Wierzbickiego. Jest to lokal powstały w 1898 roku. Swoją siedzibę miał przy ulicy Stefana Żeromskiego 51 (dawna Lubelska). Lokal mieścił się na parterze kamienicy, a wewnątrz restauracji znajdowało się 9 czteroosobowych stolików. Przy wejściu kamienicy znajdował się napis „Handel win” (dziś przy wejściu do lokalu są dwie tabliczki „Skład win” „Od 1898 r.”) oraz rak z mosiądzu jako godło firmy. Oferta win liczyła 12 stron – firma oferowała wina francuskie, węgierskie, reńskie, mozelskie, mołdawskie oraz mocniejsze alkohole.

Wydarzenie zostało współfinansowane przez miasto Radom. Jej głównym organizatorem była Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemi Radomskiej.

Zobaczcie galerię zdjęć z wydarzenia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kulinarna gra miejska Radomskie smaki. Uczestnicy mogli poznać tradycyjne, regionalne potrawy. Zobacz zdjęcia - Echo Dnia Radomskie

Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto