Restauracja Si zabiera swoich gości w kulinarną podróż po Włoszech. W menu znajdują się zarówno klasyczne dania, jak Spaghetti carbonara (z wędzonym guanciale i żółtkiem nie ze śmietaną i boczkiem), Carpaccio wołowe czy Kalmary w sosie burro e vino, jak i autorskie dania Szefa Kuchni Piotra Drąga. Dyniowe gnocchi z serem kozim i gruszką zachwyca delikatnie słodkim smakiem, a na większy apetyt polecamy doskonałą Pierś z kaczki w sosie Cointreau podawaną z raviolone z dyni i imbiru.
We Włoszech równie ważne jak jedzenie jest oczywiście wino. Podobnie jest i w Si. W menu znajdziemy najlepsze wina z różnych regionów, od Trentino przez Toskanię po Sycylię. W Restauracji Si jest również dostępne aromatyczne wino domowe, które możemy zamówić na wynos (przy odrobinie szczęścia pozwolą Wam je samodzielnie zakorkować :)
Poprosiliśmy Piotra Drąga, by podzielił się z nami kilkoma radami dotyczącymi włoskiej kuchni. Oto one:
Wybierając makaron zawsze zwracajcie uwagę na zawartość semoliny (twarda pszenica durum), która gwarantuje odpowiednią fakturę i sprężystość.
Makaron zawsze gotujemy w ostatniej chwili, kiedy mamy już gotowy sos.
Makaronu NIE przelewamy zimną wodą! Przelewanie powoduje spłukanie skrobi z makaronu. Jeśli nie przelejemy makaronu zgromadzona na nim skrobia idealnie zagęści sos.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?