Więcej ciekawych i ważnych informacji znajdziesz na stronie głównej ECHODNIA.EU/RADOMSKIE
Małgorzata Kowalska jest pracownikiem naukowym w Katedrze Zarządzania i Jakości Produktu na Wydziale Inżynierii Chemicznej i Towaroznawstwa na Uniwersytecie Technologiczno – Humanistycznym w Radomiu. Na radomskiej uczelni pełni też inne funkcje. Jest między innymi przewodniczącą Komisji Doktorskiej do spraw dyscypliny Nauki o Zarządzaniu i Jakości, wydziałowym koordynatorem programu Erasmus plus, pełnomocnikiem rektora do spraw dyscypliny Nauki o Zarządzaniu Jakością. W swojej działalności naukowej koncentruje się w obszarze technologii żywności i żywienia.
Od 2000 roku w tej płaszczyźnie prowadzi badania dotyczące oceny fizykochemicznej, nie pomijając oceny konsumenckiej czy sensorycznej swoich nowowytworzonych produktów. Swoją wiedzę, doświadczenie zdobywała na licznych konferencjach, seminariach, stażach, czy warsztatach prowadzonych z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka. Ważne miejsce w jej badaniach zajmują prace dotyczące stosowania substancji strukturotwórczych imitujących tłuszcz w celu redukcji ilości tego składnika w produkcie, a tym samym w diecie człowieka. Działania te mają na celu obniżenie kaloryczności produktu oraz podniesienia wartości żywieniowej.
Powrót reprezentacji z Walii. Okęcie i kibice
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?