Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Meksykańskie smaki – nowy przybytek kulinarny na radomskim deptaku. Zobaczcie zdjęcia

Janusz Petz
Janusz Petz
W lokalu jest kuchnia Meksykanów mieszkających w amerykańskiej Kalifornii.
W lokalu jest kuchnia Meksykanów mieszkających w amerykańskiej Kalifornii. Janusz Petz
W sobotę został otwarty w Radomiu nowy przybytek kulinarny z meksykańskimi przysmakami – bar Cali Mexican Grill. Lokal mieści się przy ulicy Żeromskiego.

Bar Cali – nowy lokal na radomskim deptaku

Lokal powstał przy ulicy Żeromskiego 57, czyli w ścisłym centrum Radomia. Rozpoczął działalność w sobotę o godzinie 12. Będzie działał od środy do niedzieli w godzinach 12 -22. To na początek, potem być może lokal będzie też czynny w poniedziałek i wtorek.

- Robimy kuchnię Meksykanów mieszkających w amerykańskiej Kalifornii, więc jest jeszcze też trochę kuchnia kalifornijska, stąd zresztą nazwa lokalu. Nasze popisowe dania to takosy i burito, a najciekawszym daniem jest burito ze stekiem Kogi, który jest marynowany w specjalnej marynacie i podwójnie smażony – mówi Mateusz Nowak, właściciel restauracji Cali.

Dodajmy, że taco to jedno z popularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się ono przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej lub pszennej, mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw, i pomidorów. Znajdują się w nim również charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza.

Natomiast burrito składa się z pszennej tortilli, która jest zawinięta wokół farszu. Tortilla zwykle jest lekko zgrillowana lub podgrzana na parze w celu jej zmiękczenia i uelastycznienia.

W ofercie są też propozycje wegańskie, ciekawe desery. Ciekawostką jest używanie w kuchni aż 15 rodzajów chili. Lokal przyjmuje zamówienia na wynos.

- Kucharze nie są Meksykanami, ale to nie znaczy, że nie potrafimy gotować po meksykańsku. Sam wiele razy byłem w Meksyku. Uwielbiam tę kuchnię. Brakowało tego w Radomiu. Gotujemy z kolendrą, chili i limonką. Wszystko jest tak jak być powinno. Nie ma „ściemy”. Produkty mamy oryginalne, korzystamy z oferty importera z Katowic, który sprowadza je bezpośrednio z Meksyku – mówi Mateusz Nowak.

Zobacz także:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto