Podczas wydarzenia zaprezentują się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy, koła gospodyń, a rolnicy pokażą pracę przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z zasobów Muzeum. Zapraszamy również na potańcówkę na deskach. Koła gospodyń przygotują mnóstwo tradycyjnych potraw, jak pierogi, porka, pazibroda czy babka ziemniaczana.
W trakcie imprezy nastąpi rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Przewodniczącym Komisji Konkursowej będzie pan Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych.
Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, a także wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami konkursu.
Jakie atrakcje czekają przybyłych? Program przygotowano na terenie ekspozycji muzealnej. I tak - Zagroda z Jastrzębi. Konkurs „Potrawa regionalna z ziemniaków” - godzina 13.30-15. Pokaz kulinarny Karola Okrasy i rozstrzygnięcie konkursu, godziny 15.30-17 - a w godz. 12 - 18 - ekoryneczek;
Zagroda z Chomentowa: pokaz omłotów zboża przy pomocy młockarni, godziny 12 -18, zagroda z Bartodziejów - pokaz ręcznej obróbki lnu, godziny 12 -18, zagroda z Alojzowa - kiermasz twórczości ludowej, godziny 12 -18.
Muzealne pola - pokazy: kopania ziemniaków motykami i kopaczką z traktorem; orki, bronowania i siewu żyta; pieczenie ziemniaków w popiele; godz. 12.30 - 18, obrzęd „Okrężna po wykopkach” w wykonaniu Zespołu Obrzędowego „Ostałki” z Ostałówka - godziny 15 - 15.30.
Zagroda z Kłonówka - pokaz prac ciesielskich, pokaz robienia wykręcaków, godziny 12 -18. Scena - „Potańcówka pod dębem” - godziny 13 -21. - grają kapela Henryka Gwiazdy i kapela Józefa Wyrwińskiego. Dom Ludowy - jesienne warsztaty rodzinne, godziny 12 - 18.
Muzeum zaprasza także do zwiedzania ekspozycji stałej oraz wystaw czasowych: „Papież napotkany” w spichlerzu z Wilkowa, „Kręć się, kręć wrzeciono” i „Plakat w Skansenie Polskim” w Domu Ludowym oraz wystawa fotografii przyrodniczej Artura Tabora w kurniku z Konar. Ponadto, na miłośników domowej kuchni czekać będą liczne stoiska kół gospodyń wiejskich. Bilety 14 i 8 złotych (ulgowy).
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?