Rzeźnia miejska w Radomiu. Dziś pozostało po niej niewiele, jak wyglądała przed wieloma laty?
Przy dzisiejszej ulicy Mireckiego rzeźnia miejska działała już na początku XIX wieku. Początkowo mieściła się w drewnianych budynkach. Warunki były złe, ale zakład działał prężnie. Murowane budynki zostały wybudowane w dwudziestoleciu międzywojennym. Z czasem rzeźnia była rozbudowywana, w sumie był to kompleks ponad 20 hal, różnej powierzchni. W rzeźni prowadzony był ubój, sprzedawano mięsa, ale też produkowane tam wędliny.
Początkowo była to Rzeźnia Miejska,. W latach 20-tych ubiegłego wieku przemianowano ją na Przetwórnię Mięsa. Po II Wojnie Światowej była Przetwórnią Mięsa i Fabryką Konserw. Rzeźnia została oczywiście upaństwowiona. Budynki były przebudowywane i modernizowane. Jako Zakłady Mięsne działały do końca lat 80-tych ubiegłego wieku. Po 1989 roku nie poradziły sobie na rynku. Likwidację przypieczętował sąd gospodarczy na początku lat 90-tych.
Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?