Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Święto Pieczonego Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej. Tłumy radomian na kiermaszu i pokazach jesiennych prac polowych. Zobacz zdjęcia

Izabela Kozakiewicz
Izabela Kozakiewicz
W Muzeum Wsi Radomskiej, podczas Święta Pieczonego Ziemniaka były tłumy gości.
W Muzeum Wsi Radomskiej, podczas Święta Pieczonego Ziemniaka były tłumy gości. Izabela Kozakiewicz
Można było zobaczyć jak kiedyś kopano ziemniaki, a nawet samemu złapać za motykę. Dla łakomczuchów były potrawy z kartofli, o to zadbały między innymi Koła Gospodyń Wiejskich, ale do spróbowania były też pieczone ziemniaki. Były stragany z różnościami, a w zagrodach jesienne prace domowe, w tym szatkowanie kapusty. Jednym słowem w skansenie odbyło się kolejne Święto Pieczonego Ziemniaka.

Tłumy gości na Święcie Pieczonego Ziemniaka w skansenie w Radomiu

Święto Pieczonego Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej odbyło się w niedzielę 2 października. To jedna z najstarszych i najpopularniejszych imprez organizowanych w radomskim skansenie. Z roku na rok jest przygotowywana z coraz większym rozmachem. Przez muzealne alejki przewijają się tysiące gości. Nie inaczej było i w tę niedzielę. Choć pogoda nie była idealna to jednak było cieplej niż w poprzednich dniach, zaświeciło nawet słońce, a jak padało to tylko przelotne. Nikt specjalnie się nimi nie przejmował.

Goście do skansenu przyjeżdżali już od południa. A atrakcji podczas Święta Pieczonego Ziemniaka było co nie miara. W skansenie rozstawili się rękodzielnicy, można było kupić miody, ceramikę, ozdoby, zabawki, obrusy, serwety, wypieki i chleby... wymieniać można długo. Nie zabrakło oczywiście stoisk z jedzeniem, najwięcej było oczywiście potraw ziemniaczanych.

Swoje stoiska miały też Koła Gospodyń Wiejskich z całego regionu. W tym roku było ich ponad 30! Panie też przygotowały pyszności, głównie z ziemniaków, ale były też słodkie wypieki, chleb ze smalcem, nie zabrakło nalewek. Tradycyjnie odbył się także konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich. Oceniało je jury, którego przewodniczącym był Karol Okrasa, kucharz znany z programów telewizyjnych.

Gospodynie ugotowały na Święto Pieczonego Ziemniaka między innymi kartoflane gołąbki, parzybrodę, placki ziemniaczane z sosami, kartoflankę i wiele innych smakowitych dań. Wszystkiego można było skosztować.

W skansenie było też oczywiście kopanie ziemniaków. Motyki poszły w ruch, goście też mieli szansę spróbować swoich sił. Ale była też kopaczka ciągnięta przez parę koni. Później były obrzędy ludowe związane z wykopkami i oczywiście pieczenie ziemniaków w ogniskach.

W zagrodach skansenu też wiele się działo. Można było na przykład przekonać się, jak kisiło się kapustę. Było więc jej szatkowanie. Można było poprzebierać ziarna dla zwierząt żyjących w zagrodach. W ramach jesiennych prac było też cięcie drewna.

Nie zabrakło potańcówki, odbył się też pokaz kulinarny w wykonaniu Karola Okrasy. Przez cały dzień na gości Muzeum Wsi Radomskiej czekały atrakcje na świeżym powietrzu.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto