W Radomiu będzie restauracja Max Premium Burger. Wiemy, kiedy otwarcie lokalu (ZDJĘCIA)
W Radomiu będzie restauracja Max Premium Burger. Wiemy, kiedy otwarcie lokalu (ZDJĘCIA)
MAX był jedną z pierwszych sieci restauracji serwujących hamburgery w Europie. Na trzy lata przed pojawieniem się McDonald's. w Europie, Curt Bergfors i Britta Fredriksson – założyciele, otworzyli swoją pierwszą restaurację w Gällivare, w północnej Szwecji. Ich hamburgery były tak popularne, że sieć szybko rozpowszechniła się w całym kraju. Dziś, 50 lat później, MAX działa już w Polsce. W ponad 50 – letniej historii sieci było kilka znaczących momentów odnotowanych w kronikach sieci. W 1986 roku Max wprowadza Max Supreme i jako pierwszy w Szwecji oferuje cheesburgera z bekonem. W 1991 roku złe wyniki sprzedaży zmuszają McDonald's do zamknięcia dwóch restauracji w północnej Szwecji. MAX przejmuje obie. W 2001 roku MAX jest już ogólnokrajową siecią w Szwecji. W 2005 roku MAX jako pierwszy tworzy niskowęglowodanowego burgera przeznaczonego dla osób będących na diecie np. Atkinsa czy zwracających uwagę na wysokość indeksu glikemicznego. W 2007 roku MAX zatrudnił szefa kuchni do tworzenia nowych produktów i dbania o ich jakość. Cztery lata później powstaje pierwsza restauracja poza Szwecją – w Oslo. Obecnie sieć jest obecna w ponad 150 restauracjach na terenie Szwecji, Norwegii, Danii, Egiptu i Polski. W 2019 roku kolejne lokale otwarto w Skandynawii oraz na nowych rynkach, w Polsce i na Bliskim Wschodzie.