Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Radomiu otwarto wystawę "Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia". Inicjatywa ma pomóc w odróżnianiu grzybów jadalnych od trujących

Aleksandra Szymańska
Aleksandra Szymańska
W Radomiu otwarto wystawę "Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia". Inicjatywa ma pomóc w odróżnianiu grzybów jadalnych od trujących
W Radomiu otwarto wystawę "Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia". Inicjatywa ma pomóc w odróżnianiu grzybów jadalnych od trujących Aleksandra Szymańska
W poniedziałek, 22 maja w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu odbyło się oficjalne otwarcie wystawy pod nazwą "Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia". Inicjatywa ma pomóc w odróżnianiu grzybów jadalnych od trujących.

W Radomiu otwarto wystawę pod nazwą "Poznaj Grzyby – Unikniesz Zatrucia"

Zwiedzanie wystawy będzie możliwe od 22 maja do 4 czerwca: od poniedziałku do piątku w godzinach od 9 do 15 oraz w sobotę i niedzielę w godzinach od 10 do 14. Wstęp jest darmowy.

Celem inicjatywy jest upowszechnienie wiedzy na temat grzybów jadalnych, niejadalnych i trujących. Na wystawie można obejrzeć 61 sztuk atrap grzybów, które wykonane są w skali 1:1. Wśród nich znajdują się grzyby jadalne i mylone z nimi ich trujące sobowtóry, a także rzadkie grzyby chronione.

Wszystkie atrapy są odpowiednio oznaczone kolorami według legendy:

  • czerwony z czaszką - śmiertelnie trujące
  • czerwony - trujące
  • niebiesko-żółty - warunkowo jadalne
  • niebieski - niejadalne
  • żółty - jadalne.

Dodatkowo w salach wystawowych prezentowana jest aranżacja z roślin runa leśnego i drzew leśnych, której towarzyszą odgłosy lasu. Oprócz tego można obejrzeć filmy na temat grzybów i profilaktyki anty-kleszczowej.

- Niebawem zaczyna się sezon grzybobrania, a grzyby są coraz bardziej poszukiwane, dlatego warto przyjść i zapoznać się z wystawą, żeby uniknąć nieprzyjemnych sytuacji w lesie - mówił jeden z przedstawicieli Nadleśnictwa Radom.

W czasie oficjalnego otwarcia wystawy odbył się także wykład, podczas którego przedstawione zostały podstawowe zasady, o których należy pamiętać podczas grzybobrania. Przywołano też mity, którymi często błędnie kierują się zbieracze.

- Najważniejsze jest, aby zbierać tylko te grzyby, co do których jesteśmy absolutnie pewni, że są jadalne - mówił między innymi prowadzący wykład.

Na miejscu wystawy dostępne są także materiały edukacyjne w postaci ulotek i broszur. Dla smakoszy kuchni inspirowanej lasem leśnicy przygotowali broszurę ze sprawdzonymi przepisami na potrawy z darów lasu pod nazwą "Leśna spiżarnia". O jadalnych gatunkach grzybów oraz podobnych do nich gatunkach trujących można się dowiedzieć z broszury "Bezpieczne grzybobranie", w której przedstawione są ilustracje z opisami. Są też ulotki zawierające "ABC zbieracza" oraz "Czas od pożycia grzybów do wystąpienia objawów.

Wystawa została przygotowana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Radomiu we współpracy z Regionalną Dyrekcją Lasów Państwowych w Radomiu oraz nadleśnictwami Kozienice, Radom i Zwoleń.

Zobacz w galerii zdjęcia z wystawy:

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto