Święcenie pokarmów w radomskiej katedrze
Dniem poprzedzającym celebrację Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa jest Wielka Sobota, podczas której odbywa się święcenie pokarmów.
Tradycyjnie na to wydarzenie przygotowujemy koszyczek wielkanocny, nazywany również święconką, z symbolicznymi produktami, które następnie spożywamy podczas wielkanocnego śniadania. Produkty, które muszą znaleźć się w koszyczkach to: chleb, jajka, sól, wędlina, chrzan, babka wielkanocna i baranek.
W radomskiej katedrze na kolejne tury święceń pokarmów zbierają się tłumy ludzi. Jest krótka modlitwa, życzenia od duszpasterzy dla wszystkich parafian, wiele osób mogli się jeszcze przed Grobem Pana Jezusa.
Najlepsze atrakcje Krakowa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?