- Celem wystawy jest upowszechnienie wiedzy na temat grzybów jadalnych, niejadalnych, trujących oraz zasad bezpiecznego grzybobrania. W ciekawej aranżacji leśnej będzie można obejrzeć około 60 sztuk atrap grzybów w skali 1:1, aby jak najwiarygodniej pokazać poszczególne grzyby w ich naturalnym środowisku, pogrupowane pod względem podobieństwa zewnętrznego. Oglądając je można nauczyć się rozpoznawać poszczególne gatunki - mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik prasowy radomskiego Sanepidu.
Wszystko o grzybach
Prezentowane będą tematyczne tablice edukacyjne, filmy edukacyjne pozwalające poznać budowę grzybów, ich różnicowanie i zasady bezpiecznego przebywania w lesie. Zwiedzający mogą dzięki prelekcji dowiedzieć się, jakie są zasady zbioru grzybów i jak zapobiegać zatruciom. Odwiedzający ekspozycję będą mogli usłyszeć odgłosy lasu dzięki czemu poczują się jak w prawdziwym lesie. Sprzyjać temu będzie aranżacja z roślin runa leśnego i drzewek leśnych.
Otwarcie wystawy nastąpi w środę, 23 października. Wystawa będzie dostępna do zwiedzania dla grup zorganizowanych po wcześniejszej rezerwacji, jak również dla osób indywidualnych. Informacji udzielają i rejestracji dokonują pracownicy Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia w sanepidu w Radomiu, tel. 48 330 90 47. Wstęp wolny zarówno dla grup, jak i osób indywidualnych.
Bezpieczne grzybobranie
Osoby, które będą mieć problem z oceną zebranych przez siebie grzybów mogą zgłaszać się do stacji Sanepidu.
Warto przypomnieć, że w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej przy ulicy Okulickiego 9D działa grzyboznawca, który po grzybobraniu sprawdzi, jakie gatunki grzybów zostały zebrane. Atest wydawany jest na dany gatunek grzybów, bezpłatnie. Powinna uzyskać go każda osoba, która handluje grzybami. Ten atest daje kupującemu pewność, że nabył grzyby jadalne. Grzyboznawca wyda atest tylko na grzyby świeże, nie ocenia na przykład grzybów suszonych. Należy wiedzieć, że atest wydaje się na dany gatunek grzybów, i ważny jest on przez 48 godzin.
Warto też pamiętać, że nawet sprawdzonych grzybów nie powinny jeść małe dzieci, osoby starsze czy te z chorobami przewodu pokarmowego. Poza tym, grzyby są nietrwałe, więc potrawy z nich powinniśmy spożywać tuż po przyrządzeniu.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?