Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znana radomska restauracja zmieniła siedzibę. Mimo lockdownu Pa Ta Thai zamierza wrócić do pełnego życia

Janusz Petz
Janusz Petz
Restauracja Pa Ta Thai w nowej siedzibie już niemal kompletnie wyposażona czeka na koniec lockdownu i powrót gości.
Restauracja Pa Ta Thai w nowej siedzibie już niemal kompletnie wyposażona czeka na koniec lockdownu i powrót gości. Pa Ta Thai
Mimo lockdownu radomscy restauratorzy stają na głowie, aby nowymi pomysłami przyciągnąć klientów. Najlepszym przykładem jest znana restauracja Pa Ta Thai, która właśnie zmieniła swoją siedzibę na większą i bardziej reprezentacyjną oraz zgłasza nowe propozycje dotyczące obsługi klientów.

Restauracja Pa Ta Thai właśnie przeniosła się do budynku Sezamu przy ulicy Żeromskiego 42. To praktycznie centrum Radomia. Od przyszłego weekendu przed lokalem umieszczone będą parasole grzewcze, klimatyczne oświetlenie. Ma być muzyka, proponowane będą napoje na wynos, takie jak czekolada, grzane wino.

Zamówienia on line

Wdrożona będzie własna internetowa platforma zamówieniowa online. Wprowadzono także menu lunchowe. Codziennie jest inne danie w lunch menu dostępne w godzinach od 12 do 15. Pojawiły się też nowe promocje do zamówień z odbiorem własnym lub dowozem.

Właściciele restauracji, czyli były wicemistrz świata w siatkówce Łukasz Kadziewicz oraz radomianie Hubert Czwarno i Kacper Czwarno przygotowują też specjalne akcje. Współpracuje z nimi finalista popularnego programu Masterchef 2020 Tomasz Skobel, który z okazji Tłustego Czwartku przygotuje tradycyjne pączki z konfiturą różaną i lukrem. Zapisy mają trwać tylko do 8 lutego lub do przekroczenia limitu produkcyjnego. Przygotowanych ma być 500 pączków. Zamówienia będzie można odbierać w godzinach od 9 do 22 w restauracji Pa Ta Thai.

Tajskie smaki

Restauracja PaTaThai już od 1,5 roku gości na radomskiej mapie kulinarnej. Przez miniony rok entuzjaści tajskich smaków docenili przede wszystkim autentyczność kuchni. Restauracja PaTaThai serwuje dania, bazujące na najwyższej jakości, oryginalnych produktach i tworzone przez wybitnych szefów kuchni z Tajlandii. Zdobywali oni doświadczenie pracując w prestiżowych restauracjach w Zjednoczonych Emiratach Arabskich i Dubaju, otrzymując wiele ważnych w branży certyfikatów. Zaangażowanie oraz imponująca wiedza sprawiły, że wygrali niejeden konkurs kulinarny poświęcony właśnie kuchni tajskiej.

Goście mają niebywałą okazję poznać prawdziwe smaki Tajlandii, wybierając spośród pozycji mięsnych, wegetariańskich i owoców morza. Dania główne to wybór makaronów, dań z woka, curry oraz specjał z Tajlandii – Pad Thai. Jest to smażony makaron ryżowy z sosem z tamaryndowca oraz z dodatkiem orzechów ziemnych, który stał się ulubioną potrawą również mieszkańców Radomia. Marka PaTaThai posiada obecnie dwie restauracje, jedną w Warszawie, drugą w Radomiu.

Nowe pomysły

Czas pandemii i restauracyjnego lockdawnu nie sprzyja wrażaniu nowych pomysłów, ale szefowie restauracji nie rezygnują ze zgłaszanych wcześniej inicjatyw związanych z branżą gastronomiczną. Wciąż na tapecie jest stworzenie restauracji pod zagadkową nazwą „Plantacja Bistro & Deli”. Pierwsze skrzypce w tym przedsięwzięciu ma grać właśnie radomski finalista programu Masterchief Tomasz Skobel.

Nowy przybytek kulinarny ma być połączeniem restauracji – bistro z delikatesami rzemieślniczymi oraz winami. Dania z dwóch kart menu - wegetariańskiej i mięsnej – będą związane z nowoczesną kuchnią polską. Karty będą krótkie i mocno nastawione na sezonowość oraz jakość produktów od lokalnych dostawców.

Produkty rzemieślnicze to produkty, które będą robione na miejscu. Mają to być kiszone i marynowane warzywa takie jak rzodkiewki, buraki, pomidory, jabłka; hummusy; pasztety - wegańskie i tradycyjne, a latem lody rzemieślnicze o niestandardowych smakach. Oferta będzie uzupełniona dużą selekcją najwyższej jakości win z polskich i światowych winnic.

Branża w czasie lockdownu

Radomscy restauratorzy bardzo różnie radzą sobie w czasie lockdownu. Już pod koniec października ubiegłego roku z powodu wprowadzenia ograniczeń godzinowych w funkcjonowaniu restauracji i klubów zamknięcie działalności ogłosił kultowy klub Archiwum. To klub taneczny i muzyczny, który działał po godzinie 19, a właśnie od tej godziny został wprowadzony zakaz działalności restauracji poza sprzedażą posiłków na wynos.

Później nie było przypadków spektakularnych bankructw, albo zamykania restauracji. Właściciele przybytków kulinarnych głośno jednak mówi o tym, że już długo nie są w stanie ciągnąć biznesu w obecnie obowiązujących obostrzeniach.

1 lutego w ramach ogólnopolskiej akcji „#otwieraMY” otworzona została dla klientów wbrew istniejącym zakazom pizzeria Ogień i Drewno. Szefowie pozostałych restauracji czekają.

od 7 lat
Wideo

Reklamy "na celebrytę" - Pismak przeciwko oszustom

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Znana radomska restauracja zmieniła siedzibę. Mimo lockdownu Pa Ta Thai zamierza wrócić do pełnego życia - Echo Dnia Radomskie

Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto