W Palarni Kawy NUNO odbył się Dzień Otwarty, podczas którego zobaczyliśmy proces tradycyjnego wypalania wysokiej jakości kawy
NUNO to założona w 2020 roku rzemieślnicza palarnia kawy zlokalizowana na radomskich Wośnikach, przy ulicy Inwestycyjnej 2. Jej założyciele postawili sobie za cel połączenie tradycyjnych metod rzemieślniczego palenia ziaren kawy z nowoczesnymi technologiami. Jak sami mówią palenie kawy to nie tylko ich praca, ale przede wszystkim pasja.
Właśnie tę pasję i dbałość o jakość kawy właściciele i pracownicy palarni pokazali w środę, 29 marca podczas dnia otwartego. Była to nie lada gratka dla wszystkich miłośników tradycyjnej kawy, ponieważ mogli przyjść i zobaczyć na własne oczy proces wypalania „czarnego złota”.
Zorganizowaliśmy dzień otwarty, aby pokazać wszystkim naszym klientom proces tradycyjnego wypalania wysokiej jakości kawy. Duże koncerny w ekspresowym tempie wypalają jednorazowo jej hurtowe ilości. U nas wygląda to zupełnie inaczej. Do naszego pieca bębnowego, wykonanego na zamówienie u czołowego światowego producenta, wsypujemy niewielkie ilości wyselekcjonowanych ziaren kawy. W zależności od gatunku, wypalamy je od kilku do kilkunastu minut. Daje to jakość, której nie można znaleźć w marketach. Dużym atutem naszej palarni jest też fakt, że kawa trafia do klienta najpóźniej 72 godziny po obróbce ziaren. Gwarantuje to jej świeżość
- mówił Sebastian Wachnicki, współwłaściciel Palarni Kawy NUNO w Radomiu.
Dzień otwarty połączony został z otwarciem sklepu dla mieszkańców Radomia i okolicznych miejscowości. - Nasza kawa sprzedawana jest na terenie całej Polski, ale odbywa się to przede wszystkim za pośrednictwem Internetu. Wielu lokalnych klientów przyjeżdżało do naszej siedziby z zapytaniami o możliwość kupienia kawy tu na miejscu. Otwarcie sklepu było więc odpowiedzią na ich potrzeby. Można tu nie tylko dokonać zakupów, ale też zdegustować nasze produkty - dodawał Sebastian Wachnicki.
To właśnie podczas wypalanie odpowiednio dobranych ziaren kawy odpowiada za ich smak. Jest to skomplikowany proces, który wymaga dużych umiejętności.
W mojej pracy odpowiadam za wypalanie ziaren kawy oraz nadzoruję cały proces produkcyjny aż do momentu, gdy kawa trafia do klienta. Pomagam między innymi roasterowi prowadzącemu, czy też biorę udział w pakowaniu kawy. W procesie wypalania istnieje wiele czynników, które wpływają na smak kawy, w tym wiele zmiennych, które są uzależnione między innymi od temperatury. Patrząc z boku wydaje się, że jest to prosty proces, jednak zagłębiając się w szczegóły pojawiają się smaczki, które pozwalają nam wyciągnąć z kawy wszystko, co najlepsze
- mówił roaster Bartłomiej Jamroży.
Warto podkreślić, że NUNO zaangażowane jest mocno w lokalną działalność. Firma jest oficjalnym partnerem dwóch naszych zespołów – Radomki Radom i Radomiaka Radom. Nic też więc dziwnego, że wśród przybyłych na dzień otwarty gości znalazły się też między innymi siatkarki radomskiej drużyny.
NUNO wchodzi w skład firmy All 4 Wending. To firma, która jest potentatem na rynku dystrybucji i serwisowania między innymi kawomatów, automatów z przekąskami i napojami, a także ekspresów kawowych i dystrybutorów.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?