Drugi dzień jarmarku „Gęsina świętego Marcina" w Radomiu
Niedziela, 12 listopada była drugim dniem regionalnego jarmarku "Gęsina Świętego Marcina" w Radomiu. Na zainteresowanych czekało wiele różnorodnych stoisk, nie tylko z jedzeniem.
Swoje wyroby pokazali regionalni wystawcy. Wśród przysmaków znalazły się, między innymi: regionalne dania przyrządzane na miejscu, miody z polskich pasiek, grzane wino oraz piwo, oscypki z grilla, słodkości w tym rogale świętomarcińskie, domowej receptury soki oraz konfitury i wiele innych. Rogale wyróżniają się nadzieniem z białego maku, tradycyjnie jest kojarzony z Poznaniem i Wielkopolską, gdzie pojawia się w sklepach i cukierniach z okazji dnia świętego Marcina.
Jarmark odwiedziło sporo mieszkańców Radomia:
"Gęsinę Świętego Marcina" w Radomiu organizuje firma "Jarmarkowo".
W sobotę było naprawdę dużo ludzi, którzy przyszli na nasz jarmark. Niedziela jest nieco chłodniejsza, ale mam nadzieję, że pogoda nie przestraszy radomian. Na jarmarku panuje wspaniała atmosfera, dzieci mogą skorzystać za darmo z fotobudki. Są też pamiątki, przysmaki
– mówi Katarzyna Zambroziewicz z "Jarmarkowa".
Zobacz też, jak wyglądał pierwszy dzień jarmarku:
Jak zauważyliśmy, największym zainteresowaniem cieszyły się wędliny regionalne, nie brakowało chętnych do jedzenia przygotowywanego na miejscu.
Zobacz zdjęcia w galerii poniżej:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?