Dniem poprzedzającym celebrację Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa jest Wielka Sobota, podczas której odbywa się święcenie pokarmów. Tradycyjnie na to wydarzenie przygotowujemy koszyczek wielkanocny, nazywany również święconką, z symbolicznymi produktami, które następnie spożywamy podczas wielkanocnego śniadania. Produkty, które muszą znaleźć się w koszyczkach to: chleb, jajka, sól, wędlina, chrzan, babka wielkanocna i baranek.
W tym roku Wielka Sobota wypadła 15 kwietnia. Tego dnia w parafiach w całej w Polsce odbywa się święcenie pokarmów. Jak wyglądało ono w Katedrze Opieki Najświętszej Marii Panny w Radomiu? Zobaczcie w galerii poniżej.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?