Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tysiące ludzi na Święcie Pieczonego Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej. Na przybyłych czekało mnóstwo atrakcji. Zobacz nowe zdjęcia

Patryk Samborski
Patryk Samborski
Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i prezenter Karol Okrasa.
Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i prezenter Karol Okrasa. Muzeum Wsi Radomskiej
W niedzielę, 1 października do Muzeum Wsi Radomskiej przybyły tysiące ludzi. Okazją do tego było doroczne Święto Pieczonego Ziemniaka. Na wszystkich przybyłych czekały przeróżne atrakcje - oczywiście z ziemniakiem w roli głównej. Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i prezenter Karol Okrasa. Zobacz nowe zdjęcia z wydarzenia.

Tysiące ludzi na Święcie Pieczonego Ziemniaka w Muzeum Wsi Radomskiej. Przeżyjmy to jeszcze raz!

Radomski skansen, z okazji Święta Pieczonego Ziemniaka, przygotował wiele atrakcji dla osób pragnących spędzić czas na świeżym powietrzu. Podczas tego wydarzenia mieliśmy okazję zobaczyć występy zespołów ludowych, poznać pracę rękodzielników, odwiedzić koła gospodyń wiejskich, a także przyjrzeć się temu, jak wyglądały wykopki w przeszłości. Rolnicy w trakcie festiwalu zaprezentowali nam, jak dawniej wykonywano to zadanie, używając historycznych maszyn rolniczych z kolekcji Muzeum Wsi Radomskiej.

Tak relacjonowaliśmy imprezę w skansenie:

W trakcie imprezy odbyło się też rozstrzygnięcie konkursu "Potrawa regionalna z ziemniaków". Jury, na czele z znanym kucharzem Karolem Okrasą, który jest znany z udziału w telewizyjnych programach kulinarnych, oceniło dania przygotowane przez uczestników konkursu. Karol Okrasa dał również pokaz kulinarny i zaprosił wszystkich do degustacji swoich potraw.

Było też wiele innych atrakcji związanych z tradycyjnymi rzemiosłami i pracami wiejskimi. W ramach wydarzenia można było zobaczyć pokaz wyplatania koszy na ziemniaki, tradycyjne wykopki, osnuwanie warsztatu tkackiego, darcie pierza, obróbkę ziarna, ręczne pozyskiwanie mąki w żarnach i stępach, pokaz szatkowania i ubijania kapusty, wykonywania pająka ze słomy, a także obrzęd "Okrężnej". Dodatkowo, na scenie pod dębem wystąpili muzycy, w tym Kapela Henryka Gwiazdy, Kapela Zbigniewa Ciechowicza oraz Kapela Tomasza Stachury, tworząc wspaniałą atmosferę festiwalu.

Zobacz w galerii poniżej nowe zdjęcia z wydarzenia:

Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz i prezenter Karol Okrasa.

Tysiące ludzi na Święcie Pieczonego Ziemniaka w Muzeum Wsi R...

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na radom.naszemiasto.pl Nasze Miasto